Muziekzomer 2019

Terugblik NJO Muziekzomer 2017

Op zondag 20 augustus is de Muziekzomer traditiegetrouw afgesloten met een schitterend concert van het Nationaal Jeugd Orkest. Onder leiding van Mark Wigglesworth bracht het orkest de Ouverture en Venusbergmuziek uit Tannhäuser ten gehore, gevolgd door Korngolds Vioolconcert met Simone Lamsma en Stravinsky’s Petroesjka. Eerder die dag vierden NJO-alumni het zestigjarig bestaan van het orkest tijdens een reünie. Quizmaster Roland Kieft presenteerde de altijd hilarische Muziekquiz, er was een tentoonstelling met posters, prijzen en foto’s te bezichtigen en tijdens een borrel en diner was er volop tijd om oude vriendschappen weer te laten herleven. Ook waren de alumni aanwezig tijdens het slotconcert, wat wel bleek toen directeur Miranda van Drie tijdens haar toespraak vroeg hoeveel mensen uit het publiek er in het NJO hadden gezeten!


Simone Lamsma en Mark Wigglesworth - Foto Nic Limper

Nu is het weer tijd om weemoedig terug te blikken naar de bomvolle Muziekzomer van dit jaar. Met al dat moois op het programma bleef de NJO Muziekzomer natuurlijk niet onopgemerkt door lokale en nationale media. Hier vindt u een handig overzicht van de diverse interviews, artikelen en reportages die een mooie impressie geven van de concerten en de organisatie. Ook kunt u via deze pagina het concert dat het NJO op 18 augustus gaf in het Amsterdamse Concertgebouw terugluisteren.

Het begon op 4 augustus allemaal met de première van de opera Hänsel und Gretel in het sprookjesachtige openluchttheater in Velp. Want waar kun je het alom bekende verhaal van Hans & Grietje beter laten zien dan in een bos? Via een crowdfundingsactie maakten muziekliefhebbers deze opera in de buitenlucht mogelijk. En wat was het mooi: de talentvolle zangers van Dutch National Opera Academy en het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Antony Hermus zorgden ervoor dat het publiek ademloos van de ervaring kon genieten. Maar liefst vijf keer werd de opera opgevoerd, waarvan één keer als speciale familievoorstelling. Op acht augustus viel het weer tegen en moest de productie verhuizen naar Theater Orpheus. Heel fijn dat onze thuisbasis de hele periode paraat stond als uitwijklocatie! Ook de bezoekers van deze avond willen we graag bedanken voor hun flexibiliteit.


Grietje, Hans en de heks - Foto Coco Duivenvoorde


Hänsel und Gretel in openluchttheater De Pinkenberg - Foto Jan Hordijk

Young artist in residence Ella van Poucke stelde een veelzijdig programma samen. Het was haar grote droom om samen te werken met haar broertje Timothy, danser bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Voor het programma Young Artist in Dance maakte Wubkje Kuindersma rondom Pärts Spiegel im Spiegel en Schnittkes Eerste Sonate een indrukwekkende choreografie, die uitgevoerd werd door Timothy van Poucke en Conor Walmsley. Tussen de dansen door speelde Ella ook nog de prachtige Suite nr. 4 van Bach. Verder speelde Ella alle drie de Pianokwartetten van Brahms (in Theater Orpheus zelfs achter elkaar tijdens een heuse Brahmsmarathon) en Schumanns Celloconcert met het Nationaal Jeugd Orkest (o.a. tijdens het 20-jarig jubileumfeest van het Grachtenfestival in Stadsschouwburg Amsterdam).


Ella van Poucke aan het repeteren voor de Brahmsmarathon - Foto Nic Limper

 
Timothy van Poucke en Conor Walmsley bij Young Artist in Dance - Foto Roelof Rump

Een mooie doorsnede van de Muziekzomer was te zien tijdens De Week van Radio Kootwijk (tussen 10 en 17 augustus). Het begon met De Toverfluit, een komische familieopera onder regie van Frank Groothof. Bold Opera On the Move en musici van het NJO brachten het meesterstuk van Mozart tot leven, waarbij jong en oud zat te schateren van het lachen. De volgende dag gaf Jong Metropole een daverend concert onder leiding van Christian Elsässer. Tijdens dit concert werd de Rogier van Otterloo Award uitgereikt aan Jesse Passenier. Daarna volgden twee young artist-dagen: Ella van Poucke trad op met het Nationaal Jeugd Orkest en Young Artist in Dance. Op 17 augustus werd de week in stijl afgesloten met De Stijl: een groot NJO-ensemble speelde werk van Andriessen en Weill.


Jong Metropole in Radio Kootwijk - Foto Nic Limper


De Week van Radio Kootwijk - Foto Nic Limper


De Stijl in Radio Kootwijk - Foto Coen Wouters

Een van de nieuwe parels in de lijst met Muziekzomerlocaties is Landgoed de Wildenborch. De fraaie Engelse tuinen en waterpartijen achter het kasteel vormden het decor voor een muzikale zondag met heerlijke lunch, waarbij het publiek getrakteerd werd op Mozart (De Toverfluit) en Brahms (Ella van Poucke). Ook Muziek in Beekbergse Tuinen was weer druk bezocht.


Landgoed De Wildenborch - Foto Nic Limper


De Toverfluit op Landgoed De Wildenborch - Foto Nic Limper

Zoals trouwe bezoekers van ons gewend zijn werd er tijdens de Openbare repetities en Muziekzomercafé’s een tipje van de sluier opgelicht. In Theater Orpheus waren openbare repetities van Jong Metropole en het Nationaal Jeugd Orkest te zien, en in Akoesticum in Ede gaf ook het JeugdOrkest Nederland een openbare repetitie. Muziekzomergasten waren o.a. Ella van Poucke, dirigent Christian Elsässer en componisten Brechtje en Anthony Fiumara.

Verschillende werelden kwamen samen tijdens de voorstelling Petroesjka in Waalhalla Skatepark. Het was fantastisch om te zien hoe leden van het Nationaal Jeugd Orkest, skaters van Waalhalla en studenten van verschillende dansvakopleidingen samenwerkten. Regina van Berkel zette alle poppen aan het dansen en maakte de choreografie bij deze interactieve voorstelling, waarbij het publiek meebewoog door de skatehal.


Petroesjka in Waalhalla - Foto Nic Limper


Petroesjka in Waalhalla - Foto Nic Limper

Voor de actieve bezoeker was deze Muziekzomer van alles te beleven. Naast de jaarlijkse Veluvine Fietstocht was er na de geslaagde eerste editie van vorig jaar weer een prachtige wandeling uitgestippeld in de Gemeente Berg en Dal. In het Verborgen Landschap bij Schaarsbergen werden bezoekers rondgeleid en kregen ze meer informatie over de bijzondere geschiedenis van deze locatie. Daarna werd Messiaens Quatuor pour la fin du temps uitgevoerd in een verlaten vliegtuighangar. Ook stond er een Muzikale Wandeling in Kroondomein Het Loo gepland, een prachtig programma voor elke natuur- en muziekliefhebber.


Muzikale Wandeling Berg en Dal - Foto Nic Limper


SPRONG en Akim Moiseenkov tijdens de Muzikale Wandeling Berg en Dal - Foto Nic Limper


Muzikale Wandeling Berg en Dal - Foto Nic Limper


Treeo HOUT in Kroondomein Het Loo - Foto Roelof Rump

De kunststroming De Stijl bestaat 100 jaar en dat heeft u gemerkt tijdens de Muziekzomer! Onder leiding van Bas Wiegers speelde een groot NJO-ensemble Louis Andriessens De Stijl. Andriessen schreef het derde deel van De Materie met Mondriaans schilderij ‘Compositie met rood, geel en blauw’ in gedachten. Ook de jonge componist Brechtje liet zich inspireren door De Stijl en schreef in opdracht van het NJO Vlakken en Lijnen, magnifiek uitgevoerd door het getalenteerde Cheng Kwartet. In Veluvine konden bezoekers zelfs genieten van een heerlijk stukje Mondriaancake.

Een aantal keren maakte de Muziekzomer haar opwachting buiten Gelderland. In Enschede verzorgden Ensemble Mescolare en The New String Trio concerten in Dille & Kamille en Museum TwentseWelle. Jong Metropole en het NJO gaven concerten in Amsterdam en Bloemendaal. Fijn om zowel onze geografische als muzikale grenzen te blijven verleggen!

Ook het JeugdOrkest Nederland gaf een concert o.l.v. Jurjen Hempel, met een fraai programma met Nino Gvetadze in Beethovens Derde pianoconcert. Een keur aan ensembles kwam tijdens de Muziekzomer voorbij: Pulse Wave, Maikel Claessens, Treeo HOUT, Robert Visser & Zhengqiu Chen, SaxYOn, Ardemus Kwartet, Cheng Kwartet, Intercontinental Ensemble (deze keer als nonet!), SPRONG & Akim Moiseenkov, Moretti Strijktrio en Pelgrim Brass. Zonder ensembles geen Muziekzomer!


JeugdOrkest Nederland in Musis Arnhem - Foto Roelof Rump


Cheng Kwartet bij het Kröller-Müller Museum - Foto Coen Wouters


Pulse Wave in Theater Orpheus - Foto Roelof Rump

Wij kijken terug op een geweldige Muziekzomer 2017 en hopen u volgend jaar weer te zien tijdens de Muziekzomer 2018, van 3 tot en met 19 augustus!

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.