Radio Kootwijk
Op de heide bij het dorpje Radio Kootwijk staat een imponerend gebouw: het voormalige zendstation. Het gebouw, dat het midden houdt tussen een kathedraal en een sfinx, contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Deze Muziekzomerveteraan is al jaren topfavoriet en biedt sinds 2009 onderdak aan zeer uiteenlopende programma's van het festival.
In het hart van de Veluwe maken de bomen van Nederlands grootste bosgebied opeens plaats voor een groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk.
Glooiende heuvels zover het oog reikt, sporen van edelherten en wilde zwijnen en roofvogels die zweven boven de open vlakte. De leegte van zand en heide maakte het Kootwijkerzand bij uitstek geschikt voor Radio Kootwijk: het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Destijds ‘een wonder van moderne techniek’. Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Vanaf die tijd kon Nederland bellen met Nederlands-Indië. De stilte en ruimte rondom het zendstation was nodig voor ongestoorde verbindingen, maar zorgde ook voor een vrije ontwikkeling van de natuur.
De zendfunctie werd al gauw uitgebreid en behalve met Indië kwamen verbindingen met andere continenten en landen tot stand. In de oorlog gebruikten de Duitsers het station voor communicatie met onderzeeboten. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. Wat bleef was de combinatie van het wonderlijke, glorieuze bouwwerk en een ongerepte omgeving.
Bereikbaarheid
Het voormalige zendstation Radio Kootwijk ligt midden in een kwetsbaar natuurgebied en is alleen bereikbaar per fiets. Automobilisten dienen gebruik te maken van onze pendeldienst. De pendeldienst kost €10,00 per persoon en moet vooraf aangeschaft worden (dit kan je aanvinken tijdens het bestelproces bij dit concert). Na afloop van het concert brengt de bus je uiteraard ook weer terug naar je auto of naar station Apeldoorn.
Pendeldienst voor automobilisten vanaf carpoolplaats Apeldoorn-Agrifirm
Middagconcert om 16:00: vanaf carpoolplaats Apeldoorn-Agrifirm ter hoogte van de A50 vertrekt de pendeldienst om 14:15 uur, 14:45 uur en 15:15.
Avondconcert om 20:00: vanaf carpoolplaats Apeldoorn-Agrifirm ter hoogte van de A50 vertrekt de pendeldienst om 18:15 uur, 18:45 uur en 19:15.
OV-reizigers
Met de OV-fiets is het 45 minuten fietsen vanaf Station Apeldoorn naar Voormalig zendstation Radio Kootwijk. Of je kunt gebruik maken van onze pendeldienst voor OV-reizigers:
- Neem op station Apeldoorn om 14:19 resp. 18:21 bus 108 richting Station Ede-Wageningen
- Stap uit op halte Hoog Buurloseweg.
- Steek over bij de voetgangerslichten: op de kruising zie je de NJO-vlag wapperen. Vanaf hier vertrekt onze pendelbus om ca. 15:55 resp. 18:55 naar voormalig zendstation Radio Kootwijk.
Retour na afloop:
Na afloop staat de pendeldienst klaar om je rechtstreeks terug naar station Apeldoorn te brengen. Op verzoek (aan de chaffeur) kan dan ook gestopt worden bij de halte Hoog Buurloseweg voor andere busverbindingen.
Heb je nog vragen over de pendeldienst, mail dan naar kaartverkoop njon.nl.
Toegankelijkheid
Radio Kootwijk is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De pendelbus helaas niet, vanwege de hoge instap en omdat er geen ruimte beschikbaar is voor rolstoelen. Je kunt je op de dag van het concert met je eigen vervoer bij ons aanmelden op het terrein van Radio Kootwijk. Daar is een verkeerspaal die naar beneden gedaan kan worden zodat je door kunt rijden naar het hoofdgebouw. Je wordt dan vanaf de ingang naar de juiste route begeleid zodat je met de lift naar de concertzaal kunt.
De concerten van de Muziekzomer Gelderland in het Voormalig Zendgebouw te Radio Kootwijk worden mede mogelijk gemaakt door Rotary Club Apeldoorn.
Adres: Radioweg 1, 7348 BG Radio Kootwijk