Muziekzomer 2019

Terugblik NJO Muziekzomer 2014

Zondagavond 17 augustus werd de NJO Muziekzomer 2014 afgesloten in onze nieuwe thuisbasis Theater Orpheus met het drukbezochte slotconcert door het NJO Symfonieorkest. Artistiek leider van het NJO Xian Zhang dirigeerde het symfonieorkest met strakke hand door de Variaties op een thema van Jospesh Hadyn van Brams, het Eerste Vioolconcert van Szymanowski met de wervelende soliste Rosanne Philippens en de Vierde Symfonie van Schumann in het arrangement van Mahler. Zowel Rosanne Philippens als Xian Zhang ontvingen een minutenlange staande ovatie. De perfecte afsluiting van een geweldige Muziekzomer!

Het NJO Symfonieorkest  debuteerde op zaterdag 16 augustus in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Dit concert is live uitgezonden op Radio 4. Hier kunt u het concert nogmaals beluisteren (vanaf 2 minuten begint de introductie; het concert begint vanaf 15 minuten). 

Het NJO kijkt terug op een zeer succesvolle Muziekzomer. Young artist in residence Andrea Vasi zorgde voor volle zalen met haar solo op de fortepiano bij het NJO Orkest van de 18de eeuw. Voor de beelden klikt u hier. Ze ging daarnaast terug naar haar roots in het programma Romanian Rhapsody en dook in de donkere wereld van Sjostakovitsj om af te sluiten met het lichtere programma Je Te Veux. In dit filmpje vertelt ze over haar Muziekzomer. 

De NJO Muziekzomer kon op een recordaantal uitverkochte zalen rekenen. Grote successen waren de voorstellingen van de operette Die stumme Serenade (een samenwerking met DNOA)Humoristisch vermaak van de bovenste plank. Luxor Live, een oude bioscoop in het centrum van Arnhem, werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een jaren-dertig-café.

Een ander ambitieus project was de bouw van het Klankbodem-Paviljoen in Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Een bouwpakket met honderden verschillende onderdelen; een hele uitdaging. Omroep Gelderland was erbij; kijk hier voor de beelden. 

Om nog niet te spreken over de vleugel die op het podium getakeld moest worden. Maar het resultaat mocht er zijn: geweldige muziek in een bijzonder goede akoestiek.

Vorig jaar was Radio Kootwijk de locatie voor de uitverkochte opera Le nozze di Figaro; ook nu liep het storm. Duizend bezoekers hebben kunnen genieten van een bijzondere dubbelvoorstelling van dans en een ongezongen opera. Dagelijks kreeg het NJO telefoontjes of er nog kaarten beschikbaar waren, maar helaas (of eigenlijk gelukkig) waren alle kaarten in een mum van tijd uitverkocht!

Ook Low End HiFi mag een hoogtepunt worden genoemd. Klassiek opgeleide musici maakten onder leiding van dirigent Martin Fondse een overstap naar jazz en experimentele crossover. Soms knoerthard, maar altijd muzikaal!

Maar tradities zijn er ook om te bewaren. De twee fietstochten door Nunspeet en Renkum waren zoals elk jaar weer een enorm succes. Zelfs met regenachtig weer kon er bijna geen fietser meer bij! Ook de opening was een overdonderend succes. Honderden mensen waren getuige van de aftrap van het festival op 1 augustus. Rozet in Arnhem barstte bijna uit zijn voegen.

Ook Omroep Gelderland was bij de opening aanwezig; voor de beelden kijk hier.

Blader vooral ook nog eens door de programmagids.

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.