Muziekzomer 2019

Terugblik NJO Muziekzomer 2012


Zondagavond 19 augustus werd de NJO Muziekzomer afgesloten met een slotconcert van het NJO Symfonieorkest in Orpheus, Apeldoorn. Het orkest speelde eerder die dag op popfestival Lowlands delen uit Prokofjevs Romeo en Julia. Dirigent Antony Hermus wist bij beide optredens de zinderende energie van de musici op het publiek over te brengen en dat zorgde dan ook op beide locaties voor veel bijval en minutenlang applaus.

Het NJO kijkt terug op een zeer geslaagde Muziekzomer. Nog niet eerder had het festival zoveel uitverkochte voorstellingen. De opera Death Knocks, gespeeld door het Nieuw Haags Ensemble onder leiding van Frank Zielhorst en regisseur David Prins, zorgde voor uitverkochte zalen. Ook de vele buitenconcerten werden druk bezocht; zo zorgden de percussionisten en saxofonisten van Sax ’n Rhythm voor een dansende menigte in het Openluchttheater van Ede, waren de tuinen van Beekbergen overvol tijdens Muziek in Beekbergse Tuinen en was het gezellig druk tijdens de twee zonovergoten muzikale fietstochten in Nunspeet en Renkum.

Populair waren de vele concerten van young artist in residence Emmy Storms, met name La Llorona, de muziektheatervoorstelling die zij samen met regisseur Miranda Lakerveld ontwikkelde. Het thema van deze editie van de NJO Muziekzomer was ‘Wie verre reizen maakt…’ en dat was deze liefhebber van volksmuziek op het lijf geschreven. Emmy soleerde bovendien in het Concerto in Slendro dat vol verwijzingen zit naar Oosterse muziek, een goed voorbeeld van de invloed van het reizen op muziek. Met vier projecten en maar liefst dertien concerten speelde deze topvioliste een hoofdrol tijdens de NJO Muziekzomer en was ze eigenlijk niet te missen.


Emmy Storms en Pedro Diaz Acosta in de Beekbergse tuinen

De aanwezigheid van composer in residence Unsuk Chin was eveneens een van de hoogtepunten van de NJO Muziekzomer. Zij gaf masterclasses aan pianist Leo Svirsky, die haar Piano Etudes speelde, en slagwerker Konstantyn Napolov, die met het NJO Slagwerkensemble Allegro ma non troppo op het programma had staan. Chin bezocht verschillende NJO-orkesten en -ensembles en was zeer onder de indruk van de vele jonge talenten. Zij merkte na het concert in De Vereeniging op dat de uitvoering van Rocaná door het NJO Symfonieorkest o.l.v. Antony Hermus beter was dan die van het Chicago Symphony Orchestra.

De NJO Muziekzomer zou niet mogelijk zijn zonder steun van het rijk, de provincie, gemeentes en fondsen en de zeer betrokken hoofdsponsor Univé. We zijn natuurlijk ook zeer dankbaar voor de tomeloze inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers. We zien u graag volgend jaar!


Unsuk Chin 


Tijdens het zomerse evenement Muziek in Beekbergse Tuinen op zondag 12 augustus werden in verschillende tuinen in Beekbergen vier druk bezochte concerten gegeven.

De Opening van de NJO Muziekzomer 2012 vond vrijdag 3 augustus plaats in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. Hier een registratie van deze zonnige en zeer geslaagde avond!

Een van de hoogtepunten van het festival: La Llorona, een muziektheaterstuk met young artist in residence Emmy Storms.

Verschillende concerten van de NJO Muziekzomer werden opgenomen door het themakanaal Jong Klassiek van de VPRO. Ga naar www.radio4.nl/jongklassiek om deze terug te luisteren.

Blader nog eens door de programmagids: