Muziekzomer 2019

Muziekzomer in de media

Met al dat moois op het programma blijft de NJO Muziekzomer natuurlijk niet onopgemerkt door lokale, regionale en nationale media. Op deze pagina vindt u een handig overzicht van de diverse interviews, artikelen en reportages die al verschenen zijn en die een mooie impressie geven van de concerten en de organisatie. Deze pagina wordt in de loop van het festival steeds aangevuld, zo blijft u altijd op de hoogte!

Al voordat de Muziekzomer officieel van start ging werden musici en stafleden uitgenodigd door verschillende media. Thomas en Deborah van Duo de Bontebal giechelden bij Opium (vanaf 45") om hun eigen naam en gaven een voorproefje van hun Muziekzomerprogramma. De young artist in residence schoof ook bij Opium (vanaf 24"20') aan en speelde met een groepje getalenteerde musici een stukje uit L'Histoire du soldat. Algemeen en artistiek directeur Ewout van Dingstee was niet alleen bij RTV Apeldoorn te horen over de NJO Muziekzomer, maar kwam ook bij Zin in Zondag (vanaf 36"30' in uur 3) van Omroep Gelderland uitgebreid aan het woord over festival. Het klassiekemuziekmagazine Luister was net zo enthousiast over de Muziekzomer als wij!

Zaterdag 4 augustus trapten sportieve muziekfanaten af bij Veluvine Nunspeet voor de Veluvine Fietstocht. De fietsers genoten die dag van vier concerten in de buitenlucht, waaronder een concert van Ensemble Mescolare in het Verscholen Dorp in Vierhouten. Omroep Gelderland was erbij en interviewde saxofonisten Ilse Bies en Stephanie Francke over deze bijzondere locatie en waarom wat zij spelen op deze plek zo toepasselijk is.  

Diezelfde zaterdag ging ook de opera Così fan tutte, in samenwerking met Dutch National Opera Academy, in première. Joris Kreugel (NPO Radio 4) ging het gesprek aan met zangeres Nina van Essen en violiste Camilla Genee. Trouw gaf de opera vier sterren en meldde: 'Dirigent Bas Wiegers had een goed oor voor deze mozartiaanse opbouw en zweepte het uitgedunde orkest (men speelde een gereduceerde orkestratie) flitsend op. Een heerlijk avondje daar in Arnhem.' Ook NRC beloonde de opera met vier ballen: '[...] Così houdt je drieënhalf uur geboeid en vermaakt door niets meer dan muzikale schoonheid en spelplezier.' De Volkskrant was met vijf sterren nog enthousiaster, noemde de opera 'sprankelend en innemend' en was van mening dat de kleine bezetting van het NJO de muziek 'puntig en met zwier' speelde.


Foto: Jan Hordijk

In De Stentor stond een leuk artikel over Muziek in de Beekbergse Tuinen en al het andere moois en bijzonders dat te zien en beluisteren is deze maand. Katja Neurink, projectleider NJO én zakelijk leider bij JeugdOrkest Nederland (JON), werd ook uitgenodigd bij Zin in Zondag om over het JON te praten (vanaf 40"45' in uur 3). Zij vertelde over het tournee van het jongere zusje en partner van het NJO, dat op dinsdag 7 augustus 'de Kathedraal' in Radio Kootwijk vulde met prachtige klanken, en over hoe het is voor zulke jonge toptalenten om bij een orkest te spelen.  


Foto: Coen Wouters

Diewertje Blok, presentatrice van Podium bij Radio 4, vroeg Ewout van Dingstee het hemd van het lijf over de opening, het NJO en de hoogtepunten van deze editie van de Muziekzomer. Zin in Zondag kan maar geen genoeg krijgen van de Muziekzomer en ïnterviewde young artist in residence Pieter van Loenen (vanaf 36"20' in uur 3) over zijn programma's. Het Belgische Tri au Bois staat voor drie uitverkochte zalen en mocht bij Opium (vanaf 45"5') een woordje doen over hun beleving van de Muziekzomer en een lekker stukje muziek laten horen.

Dirigent Antony Hermus vertelde bij Podium (vanaf 1h27"00') over het fantastische succes van het programma NJO speelt Brahms in zowel Nederland als in Duitsland en over de repetities voor het slotconcert: NJO speelt de Alpensymfonie. Als afsluiter van de Muziekzomer werd het NJO nog één keer uitgenodigd bij Zin in zondag (vanaf 36"20' in uur 3). Ewout van Dingstee keek met Daan Hartgers terug op een warme, maar succesvolle Muziekzomer. Het schitterende slotconcert dat op zondag 19 augustus in Theater Orpheus werd opgevoerd, werd de dag daarna nog eens uitgevoerd, ditmaal in Het Concertgebouw in Amsterdam. 'Assertief Nationaal Jeugd Orkest is hoorbaar trots in het Concertgebouw' volgens de recensie in Trouw. Het leuke is dat dit volledig terug te luisteren is, zodat u er nog (een keer) van kan genieten!

 

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.