Muziekzomer 2018

Muziekzomer in de media

Met al dat moois op het programma blijft de NJO Muziekzomer natuurlijk niet onopgemerkt door lokale en nationale media. Op deze pagina vindt u een handig overzicht van de diverse interviews, artikelen en reportages die al verschenen zijn en die een mooie impressie geven van de concerten en de organisatie. Deze pagina wordt in de loop van het festival steeds aangevuld, zo blijft u altijd op de hoogte!

Al vóór de start van de Muziekzomer doken musici en stafleden achter microfoons en voor camera’s; zo was directeur Miranda van Drie te gast bij Zin in Zondag van Omroep Gelderland (vanaf 36:50 in uur 3), waar ze vertelde over Young Artist in Dance, een van de programma’s van young artist in residence Ella van Poucke. Ella vertelde zelf bij Radio 4 over de kansen die ze krijgt door de NJO Muziekzomer (vanaf 1:09:00).

Ook artistiek manager Ewout van Dingstee sprak bij een uitzending van Zin in Zondag (vanaf  36:50 in uur 3) over de Muziekzomer, maar dan over sprookjesopera Hänsel und Gretel. Naast geluid is er uiteraard ook beeld: Omroep Gelderland maakte een mooie reportage bij de generale repetitie van de opera, hier terug te kijken. Inmiddels is de operapremière achter de rug en ontvingen we een mooie recensie van NRC: ‘Dirigent Antony Hermus, vaste gast bij het NJO, is er wederom in geslaagd zijn talenten samen te smeden tot een hecht orkest dat met overgave en soepel musiceert’, aldus Joep Stapel. De Volkskrant was eveneens vol lof: 'Dirigent Antony Hermus graaft diep en laat lichte liedjes verleidelijk dansen. Zo tilt hij de jonge musici ver boven het jeugdensembleniveau uit.' De zangers werden uiteraard niet overgeslagen: 'Hans en Grietje worden glashelder gezongen door Nina van Essen en Jeannette van Schaik. [...] Ook voor de andere rollen biedt de Dutch National Opera Academy uitstekende zangers.' De voorstelling kreeg maar liefst vier sterren van de krant, die afsluit met de klinkende woorden 'Zoveel beloften voor de toekomst, daar word je warm van.' Ook Maarten-Jan Dongelmans van de Gelderlander genoot van de opera: ‘Regisseur David Prins maakte volop gebruik van de natuurlijke ambiance van deze speelplek (amfitheater én bos) en wist de kinderlijke en volwassen momenten van de sprookjesopera perfect met elkaar in evenwicht te brengen”.


Foto: Jan Hordijk

Ensemble Mescolare, dat zaterdag 5 augustus in Enschede speelde, liet op Radio Oost (vanaf 5:15) alvast van zich horen. De saxofonisten en trombonisten legden uit waarom het NJO zo goed is voor jonge musici, en welke kansen deelname aan de NJO Muziekzomer met zich meebrengt. Daarnaast speelden ze vast een klein deel van hun programma.

Ook in de kranten viel het een en ander te lezen over de Muziekzomer. Young artist in residence Ella van Poucke werd geïnterviewd voor De Stentor en de Gelderlander, en in de Volkskrant verscheen een artikel waarin Ewout van Dingstee en dirigent Antony Hermus uitleggen waarom het zo bijzonder is, een opera uitgevoerd door jonge musici in de buitenlucht.

Ardemus Kwartet zorgde voor de aftrap van de Muziekzomerconcerten in regio Apeldoorn. Zij speelden een mooi gevarieerd programma in Park Zuidbroek. Ook Apeldoorn Direct vond het een zeer geslaagde middag. Meer weten over concerten in regio Apeldoorn? Hier staan ze allemaal op een rijtje.

De uitverkochte Wandeling in Berg en Dal van zondag 6 augustus is gefilmd door Radio 4 voor NTR Podium met presentatrice Dieuwertje Blok. Het filmpje staat inmiddels online op Facebook en YouTube! Ook bij de Veluvine Fietstocht was Radio 4 aanwezig, Joris Kreugel fietste heerlijk over de Veluwe en woonde een aantal concerten bij.

Tijdens het swingende concert van Jong Metropole in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk was RTV Apeldoorn aanwezig om een mooie reportage te maken over de prijswinnaar van de Rogier van Otterloo Award. Zie hier hoe Jesse Passenier de prijs in ontvangst neemt!

De Gelderlander Nijmegen nam alvast een kijkje in het Waalhalla Skatepark, waar de uitverkochte voorstelling Petroesjka plaatsvindt. Deze voorstelling combineert dansers, skaters, én musici op de unieke locatie aan de Waal. "Het orkest heeft een vaste plek, midden in de hal. De dansers bewegen zich eromheen en het publiek loopt met hen mee. 'Het is dus geen traditionele voorstelling', zegt Regina van Berkel. 'Dat past ook niet in een skatehal.'" Hier kunt u zien hoe dat in zijn werk gaat.

Op vrijdag 18 augustus speelde het Nationaal Jeugd Orkest met solist Simone Lamsma en onder leiding van Mark Wigglesworth in Het Concertgebouw te Amsterdam in het kader van Robeco SummerNights. Dit concert werd rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 tijdens de NPO Radio 4 Zomeravondconcerten. U kunt het hier nog terugluisteren!
 

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.