Muziekzomer 2018

Een coproductie met Dutch National Opera Academy 

Hanna Kulenty - muziek
Paul Goodman - libretto

Clark Rundell - muzikale leiding
Javier López Piñón - regie
Rieks Swarte - scenografie
Alex Brok - lichtontwerp
Sacha Zwiers - kostuumontwerp 

Orkest: NJO: Nationaal Jeugd Orkest
Zangers: Dutch National Opera Academy


Foto: Neeltje Knaap (zie voor meer foto's onderaan deze pagina)

Speeldata: Zwitsalterrein, Apeldoorn / 20:45 uur / inleiding 20:00 uur
> za. 6 aug.
> zo. 7 aug.
> di. 9 aug.
> wo. 10 aug.
> vr. 12 aug.

Spanning, emotie en durf: de moderne kameropera The Mother of Black-Winged Dreams heeft het allemaal. Hoofdpersoon Clara worstelt met een meervoudig persoonlijkheidssyndroom. Wanneer ze haar innerlijke destructieve krachten niet meer de baas is wordt ze een bizarre, afgesloten wereld ingezogen. Houd u vast, want u gaat mee!

Twee zussen, genaamd Click en Scissors, vormen in vier afsplitsingen de personificatie van Clara’s innerlijke stemmen. Ze wonen harmonieus samen in een schattig huisje dat omringd wordt door een overweldigende duisternis. Dan verschijnt Woodraven: een duivels figuur dat hen uit elkaar probeert te halen.


Javier López Piñón

Regisseur Javier López Piñón is sinds de oprichting als Hoofd Drama verbonden aan de Dutch National Opera Academy (DNOA). Dit is zijn laatste seizoen bij de tweejarige masteropleiding. Tijdens deze master maken de studenten vier voorstellingen, waarvan López Piñón er één regisseert. The Mother Of Black-Winged Dreams is zijn afscheidsproductie.

De Poolse componiste Hanna Kulenty ontving in 1996 veel lof bij de première van deze dappere opera in één akte. De opera laat op experimentele wijze de wereld van Clara zien. Haar fragmentarische wereld, vol vreemde rituelen, spelletjes en symbolen roept een ongeëvenaarde sfeer op. De suggestieve kracht van de muziek en de verbale en muzikale mantra’s zorgen voor een volstrekt unieke beleving: muziek en zang omgezet naar pure emotie. Ook de bijzondere enscenering door het creatieve team in een voormalige fabriekshal van het Zwitsalterrein draagt bij aan deze beleving.

The Mother Of Black-Winged Dreams beleeft haar Nederlandse première tijdens de NJO Muziekzomer. Hanna Kulenty is ook betrokken bij de productie. Dit kan omdat ze woonachtig is in zowel Warschau als Arnhem. 'Als ik iets te laten zien heb vraag ik haar om te komen kijken en bij de première zal ze zeker aanwezig zijn. Ze is blij dat haar stuk opnieuw wordt uitgevoerd', aldus López Piñón.


Hanna Kulenty

López Piñón beseft dat het onderwerp van de opera zwaar is. Hij heeft er echter vertrouwen in dat het publiek niet met een zwaarmoedig gevoel huiswaarts zal keren na het zien van de voorstelling. 'Muzikaal gezien is het soms best intens, het stuk. Er zit een mooie opbouw in, absoluut, dat doet ze (Hanna Kulenty, red.) erg goed. Het dramatische element in de muziek is dwingend aanwezig, het grijpt je bij de keel. Dat vraagt om lucht in de vormgeving en enscenering. Dus we zijn zeker ook op zoek naar een lichte toon, naar humor. En die mogelijkheid is er absoluut. Dat lichte ga ik echt uitlichten en vooral een extra laag laten zijn in de vormgeving van het stuk.'

Voorafgaand aan elke voorstelling verzorgt muziekpublicist en radiomaker Thea Derks een inleiding in de lunchroom van Foenix. Iedere avond schuift er een lid van het artistieke team aan voor een pittig vragenvuurtje. Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers komen verschillende onderwerpen uit artistieke en maatschappelijke hoek aan bod en is er is gelegenheid voor discussie. De inloop is vanaf 19:45 uur, maar u kunt gerust later aanschuiven! De opera duurt anderhalf uur, de verwachte eindtijd is 22:15 uur. Na afloop kunt u nog even nagenieten bij de bar van de Zwitsalfabriek.

The Mother of Black-Winged Dreams in de pers:

A bombardment of image and sound of exceptional intensity. Hanna Kulenty’s opera ‘The Mother of Black-Winged Dreams’ finally saved the second season of the 5th Munich Biennale from oblivion.

- Abendzeitung München, 11-12-1996

Sold out! And immediately four times. What the big Hamburg State Opera doesn't achieve anymore, is done at the small Opera Stabile auditorium. And then to think it is for a contemporary opera. Hanna Kulenty’s chamber opera ‘The Mother of Black-Winged Dreams’ is on its way to become a cultpiece.
- MorgenPost Hamburg, 8-1-1997

Lees het volledige interview met regisseur Javier López Piñón hier.

Speeldata:
Zwitsalterrein, Apeldoorn / 20:45 uur / inleiding 20:00 uur
> za. 6 aug.
> zo. 7 aug.
> di. 9 aug.
> wo. 10 aug.
> vr. 12 aug.

Foto's: Neeltje Knaap