Muziekzomer 2019

Over Orpheus

Let op: kort voor aanvang van dit concert heeft Pieter van Loenen in samenspraak met het NJO tot zijn en onze grote spijt moeten besluiten dat hij wegens ziekte helaas niet zal kunnen spelen. Er wordt een vervangend programma geboden. Onze excuses voor deze late wijziging.

Pieter van Loenen - viool
Frederik Kaijser - dans
Peter Leung - choreografie
Lisenka Heijboer - regie
Hendrik Walther - licht
Niels Nuijten - dramaturgie

In Over Orpheus ziet u een pas de deux tussen violist en danser. Young artist Pieter van Loenen en dansvirtuoos Frederik Kaijser nemen u mee op een ontdekkingstocht, geïnspireerd door de hartverscheurende mythe van Orpheus en Eurydice. Na een korte maar vurige liefde wordt Orpheus als zijn geliefde Eurydice sterft na een adderbeet alleen achtergelaten in het rijk der levenden. De held laat het daar niet bij en weet de schimmen van de onderwereld met zijn prachtige zang en lierspel te betoveren. Hij mag haar daarop meenemen, op voorwaarde dat hij niet omkijkt op weg naar het daglicht. Wanneer hij dat toch doet ziet hij nog net de schim van zijn geliefde teruggaan naar het dodenrijk.

Pieter en Frederik verplaatsen zich in de figuur van Orpheus en beleven door zijn verhaal de vijf fasen van rouw. De vier delen van de Solosonate voor viool van Béla Bartók sluiten perfect aan bij de eerste rouwfasen: ontkenning, woede, onderhandeling en depressie. Met Bachs Chaconne wordt de laatste fase ingeluid: acceptatie. Over Orpheus is een voorstelling vol emotie, schoonheid en dynamiek op drie fraaie locaties.

Foto: Marijke de Schepper

Over Orpheus

za. 18 aug. 2018
De Lindenberg, Nijmegen
Aanvang: 20:00 uur
Verwachte eindtijd: 20:50 uur

Normaal: € 20,00 / t/m 30 jaar: € 15,00
Programma
Over Orpheus

Béla Bartók - Solosonate voor viool
Johann Sebastian Bach - Chaconne