Muziekzomer 2019

L'Histoire du soldat

Pieter van Loenen - viool
James Oesi - contrabas
Vincent Martig - klarinet
Thomas Dulfer - fagot
Estibaliz Collado - cornet
João Canelas - trombone
Antonio Pierna García - slagwerk
Teus van der Stelt - regie
Hanneke Last - verteller
Bart Moeyaert - tekstbewerking

L’Histoire du soldat is terug bij de NJO Muziekzomer! Na zeer succesvolle uitvoeringen van dit meesterwerk van Stravinsky in 2009 en 2012, komen young artist in residence Pieter van Loenen en regisseur Teus van der Stelt met een nieuwe versie. De wonderschone tekst genaamd 'Iemands Lief' is van de hand van schrijver en dichter Bart Moeyaert. Het werk bestaat in 2018 honderd jaar, wat het NJO op een bijzondere manier viert.


Pieter van Loenen (Foto: Marijke de Schepper)

De Mauritskazerne, die dateert uit 1906, is niet alleen een zeer toepasselijke locatie voor deze L’Histoire, maar is ook verre van alledaags. Als u geïnteresseerd bent in de historie kunt u om 16:30 uur deelnemen aan een rondleiding over het voormalige kazerneterrein. Een ervaren gids neemt u mee terug in de tijd. Zo komt u alles te weten over de monumentale gebouwen, de rijke geschiedenis van de locatie en hoe het kazerneleven er 100 jaar geleden uitzag, in de tijd dat L’Histoire werd gecomponeerd. Een kaartje voor de rondleiding kost € 2,50 en kunt u hier kopen.

Na deze kennismaking wordt Stravinsky’s boeiende muziekstuk voor u opgevoerd. In het verhaal ruilt de hoofdpersoon, een soldaat, zijn viool met de duivel voor een boek dat de toekomst van de economie kan voorspellen, maar hier krijgt hij al snel spijt van. Het eeuwoude stuk wordt in de kazerne omgetoverd in een frisse en vernieuwende voorstelling; zo zal het voor het eerst een vrouwelijke verteller hebben (actrice Hanneke Last). 

Na uw bezoek aan de Mauritskazerne kunt u bij Akoesticum in de naastgelegen Frisokazerne genieten van een bijzonder buffet: Dîner de L'Histoire. De kok trekt speciaal voor deze gelegenheid heerlijke, historische recepten uit het Oorlogskookboek uit de kast. Deze is geschreven in 1918, hetzelfde jaar waarin Stravinsky L’Histoire componeerde. Geheel in de trant van de recepten uit die tijd zal het een vegetarische maaltijd worden, met streekproducten van zeventien boeren uit de omgeving. Een compleet programma om van te smullen!

Nederlands gesproken.

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Vioolconcours, partner in talentontwikkeling.

Dîner de L’Histoire - uitverkocht!
De voormalige Frisokazerne uit 1906, nu Akoesticum, vormt het decor voor het diner. U wordt ontvangen en neemt plaats aan lange gedekte tafels. Een proeverij van gerechten geïnspireerd op menu’s uit het Oorlogskookboek wordt volgens het principe van shared dining op planken en schalen op tafel geserveerd.
Waar de legerleiding in 1918 altijd zorgde voor brood, kaas en bier voor de soldaten, is dit menu wat gevarieerder. Er wordt gekookt met streekproducten van zeventien boeren uit de omgeving. Maar wel net als toen: zonder vis en vlees. Wat dacht u bijvoorbeeld van 'schijnstokvisch' met mosterdsaus of 'oorlogscake'? Inclusief een koud biertje of een ander drankje naar keuze.


Oorlogskookboek

Rondleiding: 100 jaar terug in de tijd - uitverkocht!
Ervaren gidsen nemen de bezoekers in vooroorlogs uniform mee naar het kazerneleven in Ede rond 1918, het jaar waarin Stravinsky L’Histoire du soldat componeerde. De rondleiding brengt u langs De Smederij, Kazernes Bereden Wapens en Infanteriekazerne Ede.

Onderweg wordt er honderduit verteld over de geschiedenis van de Mauritskazerne en de Johan Willem Frisokazerne. Wat gebeurde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna in de Koude Oorlog? Om deze rijke geschiedenis te ontdekken kunt u hier uw kaartjes voor de rondleiding bestellen.

Let op: heeft u speciale dieetwensen of een allergie? Geef dit dan vóór dinsdag 31 juli 14:00 uur door via info@akoesticum.org of 0318-304349.

Let op: de faciliteiten voor rolstoelgebruikers bevinden zich niet in de Mauritskazerne, maar in Akoesticum. Bel vóór reserveren met 055 579 1221 voor meer info. 

NJO Muziekzomer & Akoesticum zijn partners in talentontwikkeling. De rondleiding wordt verzorgd door Platform Militaire Historie Ede.

© Chester Music, Londen / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage

L'Histoire du soldat

za. 4 aug. 2018
Mauritskazerne, Ede
Aanvang: 17:30 uur
Verwachte eindtijd: 18:50 uur

Normaal: € 17,50 / t/m 30 jaar: € 12,50 / Normaal (incl. diner): € 33,50 / Deurverkoop normaal: € 17,50 / Deurverkoop t/m 30 jaar: € 12,50
Programma
L'Histoire du soldat

Igor Stravinsky - L’Histoire du soldat