Muziekzomer 2019

Verklärte Nacht

Pieter van Loenen - viool
Emma Rhebergen - viool
Martin Moriarty - altviool
Shih-Hsien Tsai - altviool
Rogier Tamminga - cello
Patrick Moriarty - cello

Met een sextet van getalenteerde strijkers brengt young artist Pieter van Loenen tijdens twee concerten op prachtlocaties Schönbergs aangrijpende Verklärte Nacht ten gehore. Onder invloed van de liefde schreef Schönberg in 1899 het eerste symfonische gedicht voor kamerensemble. Dit unieke werk baseerde hij op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel, waarin een vrouw tijdens een nachtelijke ontmoeting aan haar geliefde verklaart zwanger te zijn van een andere man.

Waar Verklärte Nacht tijdens de première in 1902 voor veel onbegrip bij het publiek zorgde, wordt het inmiddels gezien als een van Schönbergs belangrijkste vroege werken. Van verdriet tot berusting en vergeving, alle emotionele registers worden erin opengetrokken. Het programma wordt gecompleteerd door Debussy’s Strijkkwartet.

Dit concert wordt op slechts twee locaties gegeven, waaronder het monumentale kunsthuis Dat Bolwerck in Zutphen. Het gebouw dat dateert uit 1549 is gebouwd op de plek waar vroeger de graaf van Gelre woonde. Alhoewel het pand meerdere transformaties heeft ondergaan, heeft het de eeuwenoude kelders en gevel behouden. Op deze mooie plek waant u zich terug in de geschiedenis bij de twee geliefden en kunt u optimaal genieten van de expressiviteit van de muziek.

Foto: Marijke de Schepper

Verklärte Nacht

di. 14 aug. 2018
Dat Bolwerck, Zutphen
Aanvang: 20:00 uur
Verwachte eindtijd: 21:00 uur

Normaal: € 16,50 / t/m 30 jaar: € 11,00
Programma
Verklärte Nacht

Arnold Schönberg - Verklärte Nacht
Claude Debussy - Strijkkwartet