Muziekzomer 2019

De Grens

Eva Kroon - mezzosopraan
Ginette Puylaert - sopraan
Jan-Peter de Graaff - compositie
Yuri Robbers - libretto
Pieter van Loenen - viool
Ensemble But What About - musici
Saskia Bonarius - regie
Hendrik Walther - scenografie/licht
Leo van den Boorn - kostuums

De Grens is een kameropera in twee aktes, van in totaal 45 minuten.

Zondagochtend, 10 november 1918. De stationschef van station Eijsden ontvangt in de vroege uurtjes een onverwachte gast. Het is de Duitse keizer Wilhelm II die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvlucht en politiek asiel zoekt in Nederland. Dit gaat echter, net als tegenwoordig, niet zomaar. Voordat Wilhelm hoort of de Nederlandse regering hem asiel verleent zal hij nog een lange, spannende dag in afwachting doorbrengen op station Eijsden. 

Tijdens deze dag ontstaat er een hevige discussie tussen de stationschef en de keizer over de eigentijdse stand van zaken. Zo klaagt Wilhelm over de vreselijke dingen die hij de afgelopen tijd heeft moeten meemaken, maar de stationschef kan geen medelijden voor hem opbrengen. Wanneer de keizer vertelt over zijn moeilijke jeugd en relatie met zijn moeder blijkt echter dat beide mannen ondanks het verschil in sociale stand toch niet zo veel van elkaar verschillen als ze dachten. Zo ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschapsband die beiden niet snel zullen vergeten.

Bijna honderd jaar later vormt de bijzondere ontmoeting tussen keizer en arbeider de inspiratie voor een komische kameropera. Vers van de pers hoort u de muziek van componist Jan-Peter de Graaff, ten gehore gebracht door onder anderen young artist in residence Pieter van Loenen. De Gelderlandfabriek (een oude locomotiefloods) zorgt ervoor dat u zich helemaal in station Eijsden, 1918, waant.

Klik hier voor het interview met componist Jan-Peter de Graaff.

Foto: Caroline Keman

De Grens

zo. 12 aug. 2018
De Gelderlandfabriek, Culemborg
Aanvang: 20:00 uur
Verwachte eindtijd: 20:50 uur

Normaal: € 20,00 / t/m 30 jaar: € 15,00 / Deurverkoop normaal: € 20,00 / Deurverkoop t/m 30 jaar: € 15,00