Muziekzomer 2019

Così fan tutte

Een coproductie met Dutch National Opera Academy

Wolfgang Amadeus Mozart - compositie
Lorenzo da Ponte - libretto

Zangers: Dutch National Opera Academy
Orkest: Nationaal Jeugd Orkest

Bas Wiegers - muzikale leiding
Daniël van Klaveren - regie
Jorine van Beek - kostuum- en decorontwerp
Desiree van Gelderen - lichtontwerp
Jesse Bom en Tony Minnema - video-ontwerp

Cast:

Helena Koonings - Fiordiligi
Deborah Saffery - Dorabella
Tony Butiurca - Guglielmo
Stefan Kennedy- Ferrando
Serena Perez - Despina
Jasper Leever - Don Alfonso

De hoofdpersonen in Mozarts tragikomische meesterwerk Così fan tutte zijn alle vier jong, welgesteld en smoorverliefd. Ze leven in een ‘perfecte bubbel’ en geloven in een geïdealiseerde, romantische wereld. Maar kennen ze hun partners eigenlijk wel echt? En kennen ze zichzelf wel?

Così fan tutte: ’zo zijn ze allemaal’. Ondanks de tijdkloof (de opera werd voor het eerst opgevoerd in 1790) zijn de problemen van de hoofdpersonen nog verrassend gelijk aan de ervaringen van jongeren van nu. Via social mediakanalen wordt een eenzijdig positief beeld van ieders leven gepresenteerd en leven ook hedendaagse jongeren in hun eigen bubbel. In deze opera komt dat terug via videobeelden vol perfectie en schoonheid, totdat deze wereld verbrokkelt… 

Wanneer Don Alfonso de mannen uitdaagt om de trouw van hun vrouwen te testen is het vooral het beeld van perfectie dat ze van hun geliefden hebben dat hij aantast en uiteindelijk zelfs kapot maakt. En zo ontaardt een aanvankelijk onschuldig spel in een coming-of-age-verhaal waarin de vier pubers ouder worden in enkele dagen.

In deze eigentijdse en tóch klassieke versie van de opera, onder regie van Daniël van Klaveren, kom je ogen en oren tekort. Binnen het prachtige historische pand van Luxor Live worden verschillende speelplekken rondom het orkest en publiek gecreëerd, waardoor de toeschouwer midden in het verhaal zit. De energieke zangers van Dutch National Opera Academy bleken eerdere jaren perfect samen te gaan met het frisse spel van de leden van het Nationaal Jeugd Orkest, dit keer onder leiding van Bas Wiegers. Neem plaats in een herkenbare wereld vol perfectie en schoonheid en laat u aantrekken en afstoten door jeugdige liefde!

Klik op de plaatjes voor een kijkje achter de schermen van de opera.

Deze Così fan tutte wordt uitgevoerd in de gereduceerde orkestratie van Jonathan Lyness, gezongen in het Italiaans en in het Nederlands boventiteld. De strijkers van het Nationaal Jeugd Orkest spelen met klassieke strijkstokken die in bruikleen zijn van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Let op: er is een beperkt aantal rolstoelplekken beschikbaar. Bel voor het reserveren met 055 579 1221 om teleurstellingen te voorkomen.

Così fan tutte

di. 7 aug. 2018
Luxor Live, Arnhem
Aanvang: 19:30 uur (zaal open: 19:00 uur)
Verwachte eindtijd: 23:00 uur

Normaal: € 35,00 / t/m 30 jaar: € 25,00 / Deurverkoop normaal: € 35,00