Muziekzomer 2017

De Stijl

NJO Ensemble o.l.v. Bas Wiegers

Teus van der Stelt - lichtontwerp

Een speciaal voor de Muziekzomer samengesteld ensemble viert met u de 100ste verjaardag van de Nederlandse kunststroming De Stijl. Met een programma in stijl, en misschien wel met een heerlijk stukje Mondriaancake!

Een grote groep musici en vijf zangeressen zullen u versteld doen staan met een meesterwerk uit de recente Nederlandse muziekgeschiedenis, dat door Louis Andriessen ook wel schertsend ‘Het verschrikkelijke symfonieorkest’ wordt genoemd. Andriessen componeerde tussen 1984 en 1989 het monumentale muziektheaterwerk De Materie, waar De Stijl het derde deel van is.

Andriessen is een van de meest invloedrijke componisten van zijn generatie en maakt zich sinds jaar en dag sterk voor muzikale vernieuwing. Met De Stijl componeerde hij een bijzonder werk geïnspireerd door de streng geometrische vormen van Piet Mondriaans schilderij ‘Compositie met rood, geel en blauw’. Met de spontane energie van de boogiewoogie, flinke contrasten, luisterspelletjes, disco-basloopjes en andere muzikale verrassingen zal de versterkte bigband met NJO-musici zorgen voor een intense uitvoering.

Mondriaan, die een fanatiek danser was, was gek op de boogiewoogie en op jazz: in de jaren 20 de nieuwste vormen van dansmuziek. Kurt Weill integreerde veel invloeden daarvan in zijn composities. Vooral in zijn beroemde Dreigroschenoper is dat goed te horen. In 1929 stelde hij daaruit de suite Kleine Dreigroschenmusik voor blaasorkest samen. Mondriaan had de verleiding om te gaan dansen op deze muziek vast niet kunnen weerstaan…

Tekst:
Schoenmaekers - Beginselen der beeldende wiskunde
Van Domselaer-Middelkoop - Herinneringen aan Mondriaan

Zangers De Stijl:
Merlijn Runia - spreekstem
Charlotte Houberg - sopraan 
Lieke van Oostenbrugge - sopraan 
Lette Vos - mezzo-sopraan 
Janneke Vis - mezzo-sopraan 

Diner
Maak uw avondje uit compleet door in de bovenzaal van Luxor Live in een café-achtige setting te genieten van een diner i.c.m. een artistieke introductie op de voorstelling. Klik hier voor meer informatie.

Let op! Door werkzaamheden aan de centrumring kunt u in Arnhem verkeershinder ondervinden. Wij adviseren u om op tijd weg te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Foto Bas Wiegers: Marco Borggreve

De Stijl

woensdag 16 augustus 2017
Luxor Live, Arnhem
Aanvang: 20:30 uur

Normaal: € 17,50 / t/m 30 jaar: € 12,50
Programma
De Stijl

Yancey - Rolling the Stone (arr. Marijn van Prooijen)
Krupa - Drum Boogie (arr. Marijn van Prooijen)
Morton - King Porter Stomp (arr. Marijn van Prooijen)
Andriessen - De Stijl (De Materie deel 3)
Weill - Dreigroschenmusik