Muziekzomer 2018

Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth

Simone Lamsma - viool

Tijdens de Muziekzomer presenteert het Nationaal Jeugd Orkest onder aanvoering van Mark Wigglesworth een gevarieerd programma met een bonte stoet aan meesterwerken. Het concert begint met twee delen uit de Romantische opera Tannhäuser van Wagner. Met een rebellerende kunstenaar als hoofdpersoon en liefde, zinnelijkheid en passie als thema’s zorgt dit negentiende-eeuwse operawerk voor een opwindend begin van de avond.

De Tsjechische Erich Korngold staat bekend als een van de grondleggers van de filmmuziek. Als kind gaf hij concerten door heel Europa, maar in de jaren dertig moest hij zoals veel joden uitwijken naar Amerika. In Hollywood brak hij door als filmcomponist, maar toen het gevaar in Europa geweken was legde hij zich weer toe op concertmuziek. Het eerste werk dat hij toen schreef was zijn Vioolconcert uit 1945, opgedragen aan Alma Mahler. Wij zijn er trots op dat topsolist Simone Lamsma dit virtuoze stuk met ons Nationaal Jeugd Orkest komt spelen.

Na al deze klankenpracht volgt het spectaculaire slotstuk van de avond: Petroesjka van de baanbrekende componist Igor Stravinsky, een ballet geschreven voor Sergej Diaghilevs’ Ballets Russes. Petroesjka – de Russische Jan Klaassen – is een onooglijke pop van zaagsel en stro, die evenwel kan liefhebben als geen ander. Zoals alle balletmuziek die Stravinsky componeerde, veroverde ook Petroesjka al snel de concertzalen. Met het bekende polytonale Petroesjka-akkoord als leidmotief van het hoofdpersonage, de snel wisselende ritmes van de ouverture en het spannende vierde bedrijf is dit werk van begin tot eind fascinerend.

Kaarten voor dit concert kunt u bestellen via Het Concertgebouw. Het concert maakt deel uit van de serie Robeco SummerNights.

Dansvoorstelling Petroesjka
Op zaterdag 19 augustus (om 16:00 en 20:00 uur) kunt u in Waalhalla zien wat er gebeurt als dansers, skaters en Stravinsky’s muziek worden losgelaten in een skatepark. Terwijl het NJO o.l.v. Wigglesworth Petroesjka uitvoert, kunt u genieten van een door Regina van Berkel gechoreografeerd spektakel.

Tournee
Na de Muziekzomer gaan de orkestleden van het NJO: Nationaal Jeugd Orkest en dirigent Mark Wigglesworth op tournee naar Roemenië. Er zullen concerten plaatsvinden in de Casino Concert Hall in Sinaia (22 augustus) en Romanian Athenaeum in Boekarest (23 augustus).

Foto Concertgebouw: Emmely Siebrecht
Foto NJO: Nic Limper

Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth

vr. 18 aug. 2017
Het Concertgebouw, Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur
Verwachte eindtijd: 21:45 uur

Programma
Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth

Wagner - Ouverture en Venusbergmuziek uit Tannhäuser (Parijse versie)
Korngold - Vioolconcert in D, op. 35 (solist: Simone Lamsma)
Stravinsky - Petroesjka (originele versie uit 1911)