Muziekzomer 2018

Summer Tour 2016

o.l.v. Antony Hermus

Hannes Minnaar - piano

Na concerten in Apeldoorn, Radio Kootwijk, Arnhem, Amsterdam en Enschede zal het NJO: Nationaal Jeugd Orkest op zomertournee gaan. Onder leiding van dirigent Antony Hermus geven de musici concerten in Dessau, Berlijn en Toblach. Niemand minder dan Hannes Minnaar gaat mee en zal schitteren in het tweede pianoconcert van Brahms.


Foto: Roelof Rump

We beginnen met Chase, een compositie geïnspireerd op de flitsende muziek uit de achtervolgingsscènes in jaren-70-films. Ritmisch en verrassend en dus echt NJO-materiaal. Het eclecticisme en de durf van de 33-jarige Joey Roukens sluiten uitstekend aan bij de jonge toptalenten van het NJO.

Na Roukens gaan we door naar Brahms. Perfectionist Brahms deed er, na de voltooiing van zijn eerste pianoconcert, maar liefst 22 jaar over om een tweede te schrijven. Bevlogen pianist Hannes Minnaar laat u samen met Antony Hermus en het NJO horen dat het maar goed is dat dat tweede pianoconcert er wel is gekomen!

Vervolgens gaan we naar Wenen. In Der Rosenkavalier Suite, gebaseerd op Richard Strauss' gelijknamige opera, veel nostalgie, wals en dramatiek. De componist wisselt zijn fascinatie voor het stilstaan van de tijd af met een Assepoestersprookje, jonge minnaars, strenge vaders en jaloerse echtgenoten.

Na de sprookjestaferelen uit Der Rosenkavalier volgt opnieuw een Sissy-decor in Ravels La valse. Met baljurken, paleizen en in de hoofdrol wederom de Weense Wals. Voorin de partituur van La Valse noteerde Ravel welke beelden hij had bij het stuk: ‘Dwarrelende wolken splijten bij vlagen en laten de blik vrij voor walsende paren: men ziet een reusachtige zaal, bevolkt door een ronddraaiende menigte. Een opmerking die Ravel later maakte, stelt de muziek in een wat vals licht, werpt een grimmige schijn en maakt duidelijk dat we te maken hebben met een wals in ontbinding: ‘Ik heb dit werk bedoeld als een soort apotheose van de Weense wals, die ik zag in combinatie met de indruk van een fantastische werveling die tot de dood leidt.’

Samen vormen deze werken een veelzijdig programma waarin de jonge talenten van het NJO zich in Duitsland en Italië van hun beste kant kunnen laten zien.

wo. 24-08-2016, 19:30 uur: Anhaltisches Theater Dessau

Summer Tour 2016
o.l.v. Antony Hermus
wo. 24 aug. 2016
Anhaltisches Theater Dessau, Dessau-Ro├člau
Aanvang: 19:30 uur
Verwachte eindtijd: 21:30 uur

Programma
Summer Tour 2016
o.l.v. Antony Hermus

Roukens - Chase
Brahms - Pianoconcert nr. 2 in Bes, opus 83
Strauss - Der Rosenkavalier Suite, opus 59, TrV 227
Ravel - La valse, choreografisch gedicht voor orkest