Muziekzomer 2018

Pieter van Loenen: young artist in residence NJO Muziekzomer 2018

vr. 8 dec. 2017 12:40

Vol trots presenteren wij de young artist in residence (yair) van de NJO Muziekzomer 2018: violist Pieter van Loenen! De yair neemt tijdens de Muziekzomer een centrale rol in en ontwikkelt samen met het NJO verschillende voorstellingen, die worden uitgevoerd op bijzondere locaties in Gelderland.

Pieter van Loenen begon op zijn zesde met vioolspelen. Al op jonge leeftijd won hij prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nederlands Vioolconcours in 2016 won hij de tweede prijs en de NTR Publieksprijs. ‘Buitengewoon energiek en diep muzikaal’ was het jurycommentaar. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde met een tien met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog tijdens tournees naar Amerika en China. Ook is hij genomineerd voor de Dutch Classical Talent Award 2019. Pieter heeft al de kans gehad om met verschillende grootheden samen te werken, waaronder de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw, die in 2001 het zomerproject van het NJO oprichtte.

Young artist in residence
Elk jaar kiest het NJO na een uitgebreide selectie een young artist in residence. Hij of zij is een jonge musicus van uitzonderlijk hoog niveau, die daarnaast een brede interesse in en ideeën over (interdisciplinaire) vormen van podiumkunst heeft. De uitverkoren musicus is iemand waar ook in de toekomst veel van wordt verwacht, en die een voorbeeld kan zijn voor zijn of haar generatie. Tijdens de NJO Muziekzomer krijgt de yair kans zijn of haar veelzijdigheid te laten horen en zien en die verder te ontwikkelen, coaching te krijgen en programma's te maken en uit te voeren. De young artist neemt een centrale positie in tijdens het festival en ontwikkelt, begeleid door het NJO, ook een of meerdere projecten met theatrale aspecten, dans of cross-overs. Zo koos de young artist van 2011 (Remy van Kesteren) voor een voorstelling met Kees van Kooten en zocht Sebastiaan Kemner in 2015 voor zijn uitvoering van Music for Wilderness Lake de randen van een grote vijver op met het publiek in kano’s op de vijver!

Benieuwd wat Pieter van Loenen tussen 3 en 19 augustus in petto heeft? Houd www.muziekzomer.nl en www.njo.nl in de gaten.


Pieter van Loenen - Foto: Marco Borggreve

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.