Muziekzomer 2018

Così fan tutte: Mozarts intrigerende opera

Een coproductie met Dutch National Opera Academy
In samenwerking met Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Wolfgang Amadeus Mozart - compositie
Lorenzo da Ponte - libretto 

Nationaal Jeugd Orkest - orkest
Dutch National Opera Academy - zangers

Speeldata:
za. 4 aug. 19:30 uur
zo. 5 aug. 19:30 uur
di. 7 aug. 19:30 uur
wo. 8 aug. 19:30 uur
do. 9 aug. 19:30 uur
> vr. 10 aug. 19:30 uur 
Locatie: Luxor Live, Arnhem

Wederom bundelen het Nationaal Jeugd Orkest en Dutch National Opera Academy hun krachten om deze zomer een prachtopera op toneel te zetten. Dit keer is de keuze gevallen op Mozarts tragikomische meesterwerk Così fan tutte, dat voor het eerst werd opgevoerd in 1790. Lorenzo da Ponte schreef het libretto voor deze opera die wordt gezien als één van Mozarts meest gevierde werken.

In het prachtige historische Luxor Live weet regisseur Daniël van Klaveren de eeuwenoude opera met het heden te verbinden door videobeelden te gebruiken die inhaken op het thema van de opera. Ook speelt Van Klaveren met de omgeving: het publiek en de orkestleden worden omringd door verschillende speelplekken waarop de zangers verschijnen, waardoor zij zich midden in het verhaal bevinden.


Wolfgang Amadeus Mozart

In het verhaal verliezen de hoofdpersonen langzaam hun zelfopgelegde maskers van schoonheid en perfectie. Dit is niet alleen in hun gedrag merkbaar, maar wordt ook uiterlijk zichtbaar. Jorine van Beek ontwierp kostuums met een barokke inslag die passen binnen de tijd waarin het originele verhaal zich afspeelt, de 18e eeuw. Wanneer het verhaal vordert en de ware aard van de karakters naar boven komt, verliezen zij verschillende lagen kleding of krijgen andere kostuums. Zo worden zij uiterlijk steeds meer de tegenwoordige tijd in gezogen.

In deze traditionele klassieker wordt gespeeld met het eigentijds maken het verhaal, terwijl het niet zijn originele charme verliest. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds in het Italiaans gezongen. Zowel liefhebbers van traditionele opera als van klassiekers met een twist kunnen hun hart ophalen tijdens het verhaal over jeugdige liefde, schone schijn, en het uittesten hiervan. Het spelen met de sfeervolle omgeving en het nieuwe jasje waarin de opera gestoken wordt, zorgen ervoor dat u elk moment verrast en geboeid wordt.

Deze Così fan tutte wordt uitgevoerd in de gereduceerde orkestratie van Jonathan Lyness, gezongen in het Italiaans en in het Nederlands boventiteld. De strijkers van het Nationaal Jeugd Orkest spelen met klassieke strijkstokken die in bruikleen zijn van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Artistiek team:
Bas Wiegers - muzikale leiding
Daniël van Klaveren - regie
Lorenzo da Ponte - libretto
Jorine van Beek - kostuum- en decorontwerp
Desiree van Gelderen - lichtontwerp
Jesse Bom en Tony Minnema - video-ontwerp

Orkest:
Nationaal Jeugd Orkest

Cast:
Dutch National Opera Academy

Cast op za. 4, di. 7 en do. 9 aug.:
Helena Koonings - Fiordiligi
Deborah Saffery - Dorabella
Tony Butiurca - Guglielmo
Stefan Kennedy- Ferrando
Serena Perez - Despina
Jasper Leever - Don Alfonso

Cast op zo. 5, wo. 8 en vr. 10 aug.:
Stephanie DesJardins - Fiordiligi
Nina van Essen - Dorabella
Raoul Steffani* - Guglielmo
Felipe Gallegos* - Ferrando
Judith Weusten - Despina
Jasper Leever - Don Alfonso

*gastzangers bij DNOA

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.