Muziekzomer 2019

NJO Muziekzomer 2018

3-19 augustus


Elke zomer komen de meest getalenteerde jonge musici uit de hele wereld naar Gelderland om tijdens de NJO Muziekzomer te werken met gerenommeerde coaches, dirigenten en solisten. Het jaarlijkse zomerfestival van het Nationaal Jeugd Orkest biedt ook dit jaar een gevarieerd programma vol opera, dans- en theatervoorstellingen, grootse orkestwerken en muzikale fiets-, wandel- en ontdekkingstochten. Tussen 3 en 19 augustus verzorgen gepassioneerde talenten van 18 tot 26 jaar meer dan 65 concerten en voorstellingen. Haal uw hart op aan de mooiste klassieke muziek!

Op vrijdag 3 augustus is de Opening van de NJO Muziekzomer in het gezellige Cultuurkwartier in Apeldoorn. Hier geeft young artist in residence violist Pieter van Loenen al een tipje van de sluier van één van zijn programma's en krijgt het publiek tevens een voorproefje van de opera Così fan tutte.  


Cultuurkwartier - Foto Gerard Oltmans

U kunt tijdens de NJO Muziekzomer genieten van maar liefst vier grote orkesten: 
- 'Nationaal Jeugd Orkest speelt Brahms' onder leiding van Antony Hermus, met Brahms' onovertroffen Vierde symfonie, Jeths' Mors Aeterna en Pieter van Loenen in Prokofjevs Vioolconcert nr. 1.
- 'Nationaal Jeugd Orkest speelt de Alpensymfonie' o.l.v. Antony Hermus, met Joseph Moog in Beethovens Pianoconcert nr. 5 en Strauss' indrukwekkende muzikale tocht door de Alpen. 
- Jong Metropole o.l.v. Vince Mendoza: swingen met deze  funky bigband-formatie, met werken van o.a. Duke Ellington, Anton Goudsmit en Jesse Passenier.
- Het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel, met Ravels Rapsodie Espagnole, delen uit Prokofjevs Romeo en Julia en meestervioliste Maria Milstein in Beethovens Vioolconcert.

Een reeks aan getalenteerde ensembles vult het prachtige orkestprogramma aan. Bezoek bijvoorbeeld een concert van het Helikon Kwartet, Duo de Bontebal, het EtCætera Kwintet of Mescolare goes hybrid.

Ook kunt u de talenten van het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Bas Wiegers en de zangers van Dutch National Opera Academy bewonderen in Mozarts intrigerende opera Così fan tutte. In deze eigentijdse en tóch klassieke versie van de opera neemt regisseur Daniël van Klaveren u mee in een coming-of-age verhaal vol schoonheid en deceptie.

Dit jaar staan er twee heel bijzondere familievoorstellingen op het programma. Het Nationaal Jeugd Orkest maakt nogmaals zijn opwachting voor de voorstelling Assepoester (6+). Terwijl het orkest de vrolijke melodieën uit Prokofjevs fraaie werk laat horen wordt het verhaal tot leven gebracht met een live-videoprojectie met sprookjesachtige tekeningen. In De Grote Pinguïn en Bananen Show met het Ardemus Kwartet gaan de laatste vier pinguïns van Katona op zoek naar hun eerste levensbehoefte: bananen! Leuk voor jong en oud, dus neem de hele familie mee.

De hoogtepunten van Radio Kootwijk (5 t/m 17 augustus) vinden voor het eerst op twee locaties plaats: in het majestueuze Voormalig Zendstation en in de historische Theaterloods. Met o.a. het Nationaal Jeugd Orkest en solist Pieter van Loenen met een programma dat slechts eenmalig in Nederland te horen is.

Verder kunt u deze Muziekzomer uw oren en ogen verwennen met programma’s als L’Histoire du soldat in de Mauritskazerne, Entartete Musik in het Verborgen Landschap, kameropera De Grens, de eclectische muziektheatervoorstelling Een Kersentuin, de openbare repetities en Muziekzomercafés, Schönbergs Verklärte Nacht onder de volle maan en dansvoorstelling Over Orpheus.

Even bijzonder als de musici zijn ook de locaties die zij dit jaar aandoen. Hun prachtige muziek zal onder andere weerklinken in de bergen en dalen van Gelderland, Museumpark Orientalis, de romantische schaapskooi in Ermelo, de Aardbeientuin, Fort Lent, Kasteel De Vanenburg en de eenzame hoogte van Uitkijktoren De Koepel.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

NJO Muziekzomer | 3 tot en met 19 augustus 2018

Met o.a.: Orkesten Nationaal Jeugd Orkest, JeugdOrkest Nederland, Jong Metropole Opera’s Così fan tutte, De Grens Dans Over Orpheus Ensembles Ardemus Kwartet, Ensemble Mescolare, Jelmer de Moed & Rik Kuppen, Duo de Bontebal, Duo Klep & Rouschop, Helikon Kwartet, Firgun Ensemble, EtCætera Kwintet, Suol Koperkwintet, Tri au Bois Dirigenten Antony Hermus, Vince Mendoza, Bas Wiegers, Jurjen Hempel Instrumentale solisten Pieter van Loenen, Maria Milstein, Joseph Moog, Maria Nemtsova Regisseurs Saskia Bonarius, Margrith Vrenegoor, Daniël van Klaveren, Mart van Berckel, Lisenka Heijboer Choreograaf Peter Leung Componisten Brahms, Mozart, Jeths, Stravinsky, De Graaff,  Prokofjev, Schönberg, Sjostakovitsj, Debussy, Durey, D’Harcourt
-
Young artist in residence is dit jaar Pieter van Loenen. Deze jonge violist speelt in samenwerking met een scala van andere artiesten in de dynamische dansvoorstelling Over Orpheus, dealt met de duivel in L’Histoire du soldat, speelt de sterren van de hemel met zijn uitvoering van Verklärte Nacht en vertelt het verhaal van keizer Wilhelm II in De Grens.   


 

NJO NIEUWSBRIEF
Volg de NJO Muziekzomer ook via de nieuwsbrief.